22/2/09

INFORMA'T ( 1a tasca: L20)

Què és un blog?

Un blog és un recurs-web on apareixen comentaris o articles de diferent índole on és possible establir una connexió molt propera entre escriptor i lector mitjançant els comentaris. A banda de textos, es caracteritza per la gran quantitat d'enllaços, i per tant, la gran quantitat d'informació que hi ha a l'abast de tot aquell que entra al blog. Però a part de text escrit i enllaços es pot incloure imatges i vídeos. També es pot utilitzar com a diari personal o de grup, ja que poden ser variïs els autors.

En definitiva el blog és una forma d'expressar i compartir opinions i coneixements a través de la xarxa informàtica.


La creació d'un blog.

Hui en dia és molt fàcil crear-te un blog: no hi ha més que seguir les indicacions i clicar les fletxes de "següent". La única dificultat es trobar temps i ganes per a dedicar-te al blog, és a dir per a calfar-se el cap sobre que ficar, buscar informació i pàgines d'interés, etc. ja que, al cap i a la fi, estàs dissant constància dels teus coneixements i/o opinions.

Aquests, una vegada els escrius i els penges, estan a l'abast de tothom, la qual cosa suposa una certa responsabilitat i pressió a l'hora d'escriure res ja que ha d'estar fundamentada i tenir en compte que qualsevol pot tindre una opinió contradictòria a la teua...


El blog com a recurs educatiu.

Com ja he dit, el blog es pot utilitzar amb diverses finalitats però el que ara per ara ens interessa és analitzar la seua utilitat en el camp educatiu. Doncs be, com a recurs educatiu el blog ens proporciona la manera d'apropar-nos a les noves tecnologies i d'utilitzar aquestes com a via d'ensenyament.

Els blogs són recursos audiovisuals que fomenten una educació crítica ja que mitjançant l'expresió de les idees pròpies i la lectura de les demés opinions es promou la reflexió i l'expresió, cosa que de manera oral potser siga més difícil, i la comprensió i el respecte a les diferents opinions dels demés. Permet doncs, aprendre a observar la diversitat d'opinions i a crear-se'n una idea sòlida i pròpia sobre un tema a partir de la contrastació amb les altres idees i/o mitjançant els enllaços informatius que s'hi solen adjuntar.

Al segon cicle d'infantil és un recurs difícil d'utilitzar amb les finalitats anteriorment nomenades ja que requereix d'altres tipus de metodologies més manipulatives i experimentals, fent cas a les característiques dels alumnes.

Però de tota manera podem utilitzar el blog amb els alumnes de 5 anys (que ja dominen la lectoescriptura) per a fer diaris de classe entre tots i que els pares veieren escrit el que es fa a l'aula cada dia. Amb l'ajuda dels familiars també es podria treballar des de casa: la mestra proposaria un tema: Caputxeta roja, i cada alumne escriuria (amb l'ajuda corresponent) el que ell pensa: li agrada molt el conte, la caputxeta era molt bonica, etc. Al dia següent es faria una posta en comú de les idees arreplegades que els xiquets llegirien...


El blog com a recurs de formació docent.

El veig com un recurs en dues direccions:

Per una banda, el fet de compartir experiències del dia a dia de l'aula amb la resta et motiva a reflexionar sobre l'acció i plasmar-la de manera crítica; i les opinions dels lectors et poden inclús ajudar a resoldre problemes que hagen sortit o a recolzar-te amb les decisions presses.

Per una altra banda, llegir els blogs d'altres docents et pot servir per a obtindre nous punts de vista sobre l'acció en l'aula recursos, metodologies, etc. i a corregir defectes propis al vore altres maneres de fer-ho.

A més, és molt útil observar els enllaços que hi han als demés blogs ja que potser no els hagueres pogut trobar pel teu conter (que informació hi ha molta i no es tasca fàcil trobar-ne la que et fa falta).



  • Bé doncs, ja he finalitzat la meua primera responsabilitat com a alumna, ara a esperar les vostres opinions com a possibles lectors.
Gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada